0 0 €

Nákupný košík je prázdny

PLANIKA: Multimediálna stena alebo ako inštalovať biokrb s televízorom

10. 07. 2023 - Novinky

Televízor umiestnený nad krbom môže byť v dosahu nielen fantázie klienta, ale môže sa stať aj ústredným bodom mnohých interiérových zariadení.

Nie každý typ biokrbu bude fungovať ako prvok mediálnej steny. Pred rozhodnutím o kúpe biokrbu je dôležité uistiť sa, ktoré riešenie je realizovateľné a bezpečné pre audio-vizuálne zariadenia (AV). Všetky krbové vložky s BEV technológiou je možné využiť pri usporiadaní multimediálnej steny so skutočným ohňom.

 

Vyberte si vhodný krb na TV stenu

V prvom rade si musíte vybrať vhodný model biokrbu pre váš projekt. Z radu Planika by boli vhodné krbové vložky s BEV technológiou (riadené spaľovanie etanolových pár), ako sú FLA 3, Prime Fire, Neo alebo Senso, ako aj biokrby Panorama a ohniská, ktoré sú dodávané s inštalačným boxom FORMA a deflektorom. Box a deflektor chránia priestor okolo krbu a elektronických zariadení pred priamym kontaktom s horúcim vzduchom.

 

Je tiež dôležité zvážiť správne vzdialenosti medzi krbom a zariadením umiestneným nad ním podľa pokynov dodaných s každým zariadením.

 

Panoráma – presklený krb pod televízorom

Panorámu odlišuje od ostatných to, že oheň je úplne uzavretý za sklom. Krb je vybavený systémom, ktorý privádza horúci vzduch do plášťa. Táto konštrukcia zaisťuje, že horúci vzduch neprúdi priamo k zariadeniu nad ním, ale vystupuje cez horný otvor.

Televízor zavesený nad krbom Panorama

 

Forma – bezpečný spôsob inštalácie biokrbu pod televízor

Forma je inštalačný box s voliteľnými ohniskami s technológiou BEV (FLA3/3+, Prime Fire, Neo, Senso), ktorý sa dodáva so špeciálnym plášťom. Je vyrobený z nehorľavých materiálov technológiou Zero Clearance. Táto konštrukcia pozostáva z dvoch vrstiev so vzduchovou medzerou medzi nimi, ktoré slúžia ako izolácia. Výsledkom je, že vonkajšia vrstva Forma zostáva chladná, čo umožňuje použitie horľavých materiálov okolo nej a inštaláciu televízora nad ňou. Inštalačný box Forma obsahuje aj deflektor, ktorý nielen chráni priestor a zariadenia nad krbom pred teplom, ale umožňuje aj použitie akéhokoľvek materiálu okolo krbu, napríklad dreva.

 

Treba poznamenať, že uvedené krby nie sú úplne uzavreté sklom; majú sklenený panel s výškou 50 mm.

Biokrb FLA3 v inštalačnom boxe FORMA pokrytej horľavým materiálom

 

Sklenené panely v krboch s inštalačným boxom FORMA.

Krbové vložky ako FLA 3 alebo Prime Fire sú vybavené sklenenými panelmi.

Je dôležité venovať pozornosť spôsobu ich inštalácie.

V základných verziách obstavby, ako sú jednostranné, ľavý/pravý roh, trojstranné,

sú nízke sklenené panely s výškou 50 mm namontované na určených konzolách priamo na krbovej vložke.

 

Tieto sklenené panely predovšetkým chránia líniu ohňa pred nežiaducimi pohybmi vzduchu, ktoré by mohli spôsobiť vypnutie zariadenia. FOTO

 

V ostatných typoch inštalačného boxu, a to miestnosť deliaci, ostrovný a tunel,

má spomínaný sklenený panel výšku 200 mm.

Tieto panely sa montujú priamo na hornú dosku krbovej vložky bez potreby držiakov.

Ich tvar je určený na vloženie do vopred pripravených otvorov v krbovej vložke. 

 

 

 

Na základe potrieb zákazníkov vytvorila značka Planika sedem rôznych typov inštalačných boxov Forma, ktoré ponúkajú množstvo dizajnových možností. : rovné presklenie, ľavý roh, pravý roh, trojstranný, tunel, miestnosť deliaci, ostrovný.

 

Biokrby Senso a Neo sú k dispozícii aj v inštalačných boxoch podobných ako Forma, ale počet možných usporiadaní je obmedzený na štyri: rovné presklenie, ľavý/pravý roh, trojstranné.

 

Vzdialenosť, ktorá by mala byť dodržaná medzi biokrbom Forma a audiovizuálnym zariadením, je 900 mm v nasledujúcich typoch usporiadania: jednostranné, ľavý/pravý roh, trojstranné.

V ostatných typoch boxov, miestnosť deliaci, ostrovný a tunel, je vzdialenosť 750 mm. Je dôležité poznamenať, že okrem požadovanej vzdialenosti medzi TV a biokrbom je potrebná inštalácia deflektora, ktorý je súčasťou balenia.

 

Neprítomnosť deflektora vo Forme vylučuje montáž zariadení na stenu nad biokrbom a vyžaduje použitie nehorľavých materiálov v uvedenej oblasti, ako je uvedené v návode. Deflektor nie je len kovová polica, ktorá je súčasťou súpravy. Označuje prvok vyčnievajúci zo steny, vyrobený z nehorľavého materiálu, ktorý chráni priestor nad ním pred horúcim vzduchom.

Box s deflektorom a bez neho.

Forma 1800 rovné presklenie s horákom FLA3 1490.

 

Krbové vložky – Ako pripraviť ohnisko pre televízor?

Nad ohnisko (biokrb) je možné namontovať aj AV techniku bez inštalačného boxu. V tomto prípade je dôležité zachovať primeranú vzdialenosť medzi biokrbom a elektronickými zariadeniami a dodržiavať pokyny na inštaláciu uvedené nižšie.

 

Akú vzdialenosť treba dodržať medzi televízorom a krbom?

Na obrázku nižšie sú dve štandardné možnosti montáže televízora nad biokrb.

Prvý obrázok zobrazuje televízor umiestnený vo výklenku. Minimálna vzdialenosť, ktorá by mala byť dodržaná medzi predným okrajom výklenku a TV prijímačom, je 100 mm.

Druhý obrázok predstavuje montáž pomocou police umiestnenej priamo pod AV zariadením. Polica by mala vyčnievať aspoň 100 mm z TV prijímača a musí byť vyrobená z nehorľavých materiálov.

Polica slúži ako deflektor, ktorý smeruje horúci vzduch preč z priestoru s inštalovaným AV zariadením.

 

V oboch verziách je minimálna vzdialenosť medzi hornou hranou biokrbu a TV prijímačom 900 mm. Okrem toho je potrebné poznamenať, že priestor pre vybranie alebo policu by mal byť vyrobený z nehorľavých materiálov.

 

TV stena s krbom a teplovzdušným odsávacím systémom

Stáva sa, že zákazníci by chceli televízor zavesiť priamo nad biokrb s technológiou BEV bez použitia deflektora alebo zmenšiť vzdialenosť medzi nimi. Ideálnym riešením v týchto prípadoch je pripraviť systém na odsávanie horúceho vzduchu.

Prvý obrázok znázorňuje televízor pripevnený k stene bez výklenku alebo police. V samotnom krbovom výklenku je však pripravený otvor, cez ktorý smeruje horúci vzduch k vývodu umiestnenému nad televízorom. Priemer otvoru by mal byť minimálne 175 mm pre krby do dĺžky 1190 mm. Minimálna vzdialenosť medzi televízorom a krbom je 1000 mm.

Druhá a tretia schéma predstavujú podobné riešenie, ale televízor je dodatočne umiestnený vo výklenku alebo má policu (deflektor). Takéto riešenia umožňujú znížiť minimálnu vzdialenosť medzi krbom a výklenkom/poličkou na 600 mm. Rovnako ako pri vyššie popísaných spôsoboch montáže televízora nad krb by sa mali používať nehorľavé materiály.

 

Televízor vedľa krbu

Okrem možnosti zavesiť televízor nad krb je ďalším bežným usporiadaním multimediálnej steny zavesenie vedľa krbu. V takejto situácii musí byť splnená jedna podmienka, ktorá závisí od spôsobu stavby krbu. Vo verzii zobrazenej na prvom obrázku je minimálna vzdialenosť medzi krbom a okrajom TV prijímača 400 mm. Ak je krb inštalovaný vo výklenku, ako je znázornené na druhom obrázku, minimálna vzdialenosť od okraja televízora je 200 mm. Uvedená schéma nevyžaduje inštaláciu deflektora. Deflektor by však umožnil použitie akéhokoľvek materiálu nad krbom, dokonca aj horľavého.

 

ZDROJ: www.planikafires.com

V prípade otázok ohľadom Vášho projektu nás neváhajte kontaktovať: info@storms.sk

Súbory na stiahnutie:

Zdieľať článok: