0 0 €

Nákupný košík je prázdny

Ako funguje etanolový biokrb? Porovnávanie automatických a manuálnych krbov

09. 08. 2022 - Novinky

Konštrukcia automatických biokrbov je zložitejšia ako manuálneho krbu na etanol. Vo vnútri zariadenia sa nachádza nádrž na kvapalné etanolové palivo, generátor pár, vnútorné čerpadlo, špeciálne ohnisko a vnútorná nádrž. Za bezpečný proces spaľovania je zodpovedný mikroprocesor a množstvo senzorov, vrátane:

Konštrukcia manuálnych krbov je naopak mimoriadne jednoduchá. Ich dizajn pripomína žľaby, ktoré fungujú ako otvorená nádrž, v ktorej sa nahreje etanolové palivo a následne sa zapáli.

 

Ako funguje etanolový krb? Pozrite si porovnanie automatických a manuálnych etanolových biokrbov

 

Ako naplniť palivo do biokrbu?

V prípade automatických biokrbov Planika sa palivo prilieva pomocou špecialneho čerpadla (automatickej pumpy). Jeden koniec čerpadla je pripojený k príslušnému prívodu krbu, zatiaľ čo druhý koniec je umiestnený vo fľaši s bioetanolom. Proces tankovania sa začína stlačením a podržaním tlačidla na čerpadle a zastaví sa, keď množstvo paliva v nádrži dosiahne maximálnu úroveň. Vďaka tomu je tankovanie nielen rýchle a jednoduché, ale hlavne nedochádza k rozliatiu paliva.

Pri manuálnych krboch sa palivo nalieva priamo do nádrže pomocou lievika. Množstvo paliva nesmie prekročiť maximálnu hladinu, ktorá je vyznačená vo vnútri nádrže. V opačnom prípade sa môže rozliať. V prípade, že sa palivo rozleje mimo nádrž, odstráňte krb z obstavby, vylejte prebytočné palivo a vysušte ho.

 

Ako naplniť automatický biokrb Planika?

 

Ako zapáliť biokrb? Spustenie manuálneho a automatického etanolového biokrbu.

Po naliati paliva môže byť oheň v automatickom krbe bezpečne zapálený. To možno vykonať pomocou:

Krb je možné pripojiť aj k modulu Smart Home System a pomocou neho ovládať jeho prevádzku.

Na zapálenie ohňa v manuálnom krbe potrebujete zapaľovač alebo zápalky. Zdroj ohňa by mal byť privedený priamo do tekutého etanolu, ktorý je obsiahnutý v otvorenej nádobe. Pri zapaľovaní manuálneho krbu na etanol musíte byť extrémne opatrný, pretože plameň vznikne náhle (vzblknutie).

 

Technológia spaľovania - Ako fungujú manuálne a automatické biokrby?

Spaľovanie v automatických krboch s technológiou BEV (horiace etanolové výpary) je zložitý proces a prebieha v niekoľkých fázach.

V prvej fáze je studené kvapalné palivo dopravené vnútorným čerpadlom z uzavretej vnútornej nádrže generátora par. Tam sa palivo zahrieva a mení na etanolové výpary. Počas tejto doby vlákno, ktoré sa nachádza v ohnisku, postupne zvyšuje svoju teplotu. V záverečnej fáze sa vzniknuté výpary uvoľnia cez ohnisko a zapália sa vláknom. Oheň v takýchto krboch postupne rastie. Úroveň výšky plameňa je možné voľne nastaviť pomocou diaľkového ovládača alebo aplikácie. V krbe FLA3/FLA3+ si teda môžete vybrať zo šiestich dostupných úrovní výšky plameňa. Automatický krb možno rovnako rýchlo vypnúť stlačením tlačidla STOP. Krb prestane vytvárať paru a plameň zmizne.

Ihneď po zapálení manuálneho krbu je plameň nízky a má modré odtiene. So zvyšujucou sa teplotou etanolu v nádrži sa však zvyšuje aj plameň. Ak chcete znižiť úroveň výšky plameňa, ohnisko čiastočne zakryte klapkou pomocou špeciálneho nástroja. V dôsledku toho sa zníži prívod kyslíka do ohniska, čo vedie k zníženiu plameňa.

 

Ako bezpečný je automatický biokrb v porovnaní s manuálnym etanolovým krbom?

Iba automatické etanolové biokrby s BEV technológiou sú bezpečné. Automatické biokrby na etanol Planika majú zabudovaný vnútorný procesor, ktorý riadi proces spaľovania v každej fáze. Okrem toho majú tieto zariadenia početné bezpečnostné senzory, ktoré sú zodpovedné za: udržiavanie správnej teploty rôznych komponentov biokrbu, správnu hladinu paliva a dokonca aj vypnutie krbu v prípade silných otrasov alebo pri jeho naklonení.

V prípade manuálneho krbu sa plameň vytvára na povrchu paliva, čo vedie k varu kvapaliny. Pri zahriatí paliva na vysoké teploty môže dôjsť k deformácií povrchu krbu a k vystreknutiu kvapaliny mimo povrch zariadenia. V takejto situácii môžete ohnisko zakryť iba klapkou, aby ste úplne prerušili prívod vzduchu a oheň uhasili. Ak takéto riešenie neprinesie okamžité výsledky, operáciu jej možné niekoľkokrát opakovať. Je dôležité mať na pamäti, že aj po uhasení môže oheň v nádrži stále horieť. Postupom času klesá do nižších a nižších častí nádrže. Tam dochádzka k neúplnemu spaľovaniu, počas ktorého sa uvoľňuje nepríjemný zápach etanolu. Pred doplnením paliva do manuálneho krbu musí byť zariadenie úplne vychladené, aby sa zabezpečilo, že už nikde v krbe nebude tlejúci oheň.

ZDROJ: www.planikafires.com

Súbory na stiahnutie:

Zdieľať článok: