0 0 €

Nákupný košík je prázdny

PLANIKA: Sú biokrby bezpečné?

16. 05. 2022 - Novinky

Sú bioetanolové krby bezpečné?

Biokrby sú alternatívou ku krbom na drevo a plynovým krbom. Preto je tu možnosť mať krb bez štandardnej inštalácie komína a dymovodu. Je to riešenie pre všetkých, ktorí chcú mať krb napr. v paneláku.

Pri bioetanolových krboch rozlišujeme medzi manuálnymi a automatickými zariadeniami. Manuálne biokrby sú neslávne známe. V skutočnosti ide o jednoduchú, ale nebezpečnú konštrukciu. Niektoré manuálne krby sa mylne nazývajú automatickými, ale v skutočnosti sa od nich veľmi líšia. Nedostatky v ich konštrukcii boli našťastie rozpoznané a inžinieri našli dokonalé riešenie - automatické bioetanolové krby s technológiou BEVTM(Burning Ethanol Vapors - horenie etanolových výparov), ktoré poskytujú maximálnu bezpečnosť a komfort a sú ideálne aj ako doplnkový zdroj tepla.

 

Ako fungujú manuálne bioetanolové krby?

Éra biokrbov začala práve manuálnymi krbmi. Aby sme pochopili ako fungujú a prečo nie sú najlepšou voľbou, musíme vedieť, ako sú skonštruované. V manuálnych biokrboch zapálime povrch kvapalného paliva (biolieh/bioetanol), ktoré sa nachádza v otvorenej nádrži. Teplota nekontrolovateľne stúpa a keď prekročí 80 °C , plameň je vysoký a nekontrolovateľný a je ťažké regulovať výšku plameňa a horiaceho biopaliva. Bioetanol začína vrieť a z krbu môže špliechať , príp. nepríjemne zapáchať. Vznikajú tak škodlivé látky, pretože oheň nemá dostatočný prístup ku kyslíku.

 

Aké sú nevýhody manuálnych biokrbov?

Plnenie paliva do nádrže aj zapálenie krbu sa musí vykonávať manuálne, čo je obrovské riziko a môžu nastať rôzne pochybenia.

Dopĺňanie paliva nie je automatizované a teda nevieme, koľko paliva je v nádrži v danom okamihu. Toto je jedna z najnebezpečnejších situácií - biopalivo musíte pridávať pomaly, pretože môže pretiecť a následne viesť k požiaru.

Okrem toho, ak sú v nádrži zvyšky bioetanolu, plameň sa stáva prakticky neviditeľným. Ak sa nevedomky rohodneme pridať palivo, krb môže expodovať.

 

Ako sú skonštruované manuálne biokrby?

Ich konštrukciu možno prirovnať k palivovému žľabu. Je to len otvorená nádrž bez pokročilých riešení. Manuálne biokrby nemajú senzory na ovládanie celého procesu, takže nežiadúce účinky sa dostavia hneď. Kvôli nedostatku detektorov na reguláciu teploty sa etanol v nádrži začne variť a celá komora, ako aj bezpečnostné sklo sa veľmi zahrejú. Keď sa steny palivovej nádrže prehrejú, horná doska sa môže deformovať. Absencia snímačov rozliatia je rovnako nebezpečná - pri presúvaní manuálneho biokrbu sa palivo môže rozliať a spôsobiť požiar. Za žiadnych okolností by ste namali nechať horiaci biokrb bez dozoru.

 

Aké sú výhody používania manuálnych biokrbov?

Zdá sa, že jedinými výhodami sú ich relatívne nízka cena, jednoduchosť inštalácie biokrbu, usporiadanie a orientácia biokrbu.

 

Čo je automatický etanolový biokrb?

Moderným a bezpečným riešením sú automatické bioetanolové krby s technológiou BEVTM - horenie etanolových výparov. Celý proces je automatizovaný. Krb odoberá z nádrže požadované množstvo paliva a čerpadlo ho prepravuje do spaľovacej komory. Bioetanol sa pomaly zahrieva na teplotu, pri ktorej sa mení na paru. Tá je rozložená po celej dĺžke krbu a vzniká oheň.

Plameň je tvorený etanolovou parou a oheň neprichádza do priameho kontaktu s kvapalným palivom. Mikroprocesor komunikuje so senzormi a je schopný reagovať, ak sa zistí akákoľvek abnormalita, napr. rozliatie paliva, zemetrasenie atď. V prípade núdze okamžite zastaví požiar. Používateľ bude o poruche informovaný zvukovým signálom a informáciami v aplikácii. Sú ovládané úplne na diaľku, a preto znižujú riziko použitia na nulu.

 

Produkujú etanolové krby oxid uhoľnatý?

Neexistujú žiadne škodlivé látky, ako je oxid uhoľnatý a iné nečistoty. Automatický biokrb s technológiou BEVTM zaisťuje bezpečný proces spaľovania, ktorý je riadený elektronickými systémami. Produktami spaľovania sú oxid uhličitý a vodná para. Ich množstvo možno prirovnať k množstvu vo vzduchu vydychovanom ľuďmi. Spaľovanie je dokončené, pretože intenzita pary sa meria zariadením. Oxid uhličitý a vodná para produkovaná pri spaľovaní krbu sa úplne absorbuje v procese fotosyntézy rastlinami.

 

Ako naplniť nádrž biokrbu (s technológiou BEV) biopalivom?

Na naplnenie automatického biokrbu technológiou BEVTM sa používa špeciálne čerpadlo. Keď je nádrž naplnená na maximálnu kapacitu, ozve sa signál a čerpadlo sa zastaví. Tým sa zabráni rozliatiu bioetanolu a akémukoľvek zlyhaniu.

 

Ako zapnúť automatický biokrb?

Na zapnutie krbu používame diaľkové ovládanie, mobilnú aplikáciu alebo systém inteligentnej domácnosti (Smart Home Systém). Vyhneme sa tak rizikám, s ktorými sa stretávame pri manuálnych biokrboch - čo sa dá prirovnať k vypáleniu plynového sporáka.

Aké biopalivo používať?

Pre správne fungovanie biokrbov značky Planika odporúčame používať certifikované palivo Fanola® . Palivo je na rastlinnej báze etylalkoholu. Fanola® predstavuje obnoviteľný zdroj energie a počas horenia nevytvára dym, zápach a nezanecháva popol. Zloženie paliva Fanola® bolo navrhnuté v laboratóriach firmy Planika a firma je aj jeho jediným legálnym producentom. Navyše tento produkt bol podrobený sérii testov s dôrazom na bezpečnosť pre ľudí a životné prostredie. Výsledky testov boli pozitívne ohodnotené medzinárodnými inštitútmi na certifikácie, ako napr.: PZH, CNBOP, OMNI-Test Laboratories Inc. Patentované zloženie paliva umožňuje úplne čisté spaľovanie. Čisté spaľovanie bioalkoholu znamená, že počas horenia sa neuvoľňujú žiadne škodlivé substancie. Výsledkom horenia sú: vodná para a COv množstvách blížiacich sa tým, ktoré sú obsiahnuté v dychu človeka. Čisté spaľovanie znamená tiež, že palivo sa spaľuje bez dymu zápachu, a po dohorení nezostávajú žiadne čiastočky ako napr. popol. Vlastnosti, ktorými sa vyznačuje bioalkohol spôsobili, že na horenie nie je potrebný komín ani žiadne odvodové inštalácie. Vďaka formule spracovanej firmou Planika sa oheň stal plnohodnotným bytovým doplnkom.  

ZDROJ: www.planikafires.com

Súbory na stiahnutie:

Zdieľať článok: